Kulturarv & Historie

RESTAURERING AF KUNST

DINO-LITE HJÆLPER MED AT RESTAURERE OG BEVARE

University of Lincoln i England har en afdeling for bevaring og restaurering, der underviser eleverne i disse særlige fag. Joanne Wright er videnskabelig tekniker og underviser i afdelingen.

Afdelingen anvender adskillige Dino-Lite modeller. “Vi modtager genstande fra museer, men også en hel del fra privatpersoner. De ønsker ofte at vide mere om genstandens historie, men de beder os også om at restaurere genstanden eller forhindre yderligere forfald. Vi støder på mange forskellige materialer, såsom metal og sten, men også træ, læder og tekstiler.

Med vores Dino-Lite modeller – vi ejer mindst 8 af dem – kan vi hurtigt analysere materialet, for eksempel en tekstil. Med Dino-Lite kan vi zoome ind på fiberniveau, og det vil fortælle os en hel del. Ikke kun i historisk perspektiv, men det kan også “fortælle” os, hvordan vi skal bevare eller restaurere.”

 

Lus
Dino-Lite med UV-lys bruges ofte til at se på malerier.

Joanne: “Dette giver os mulighed for at se på maleriet lag for lag. Vi kan ikke kun bedømme farverne, men vi kan også se, om der er andre malerier på andre lag, eller se, om der er ældre restaureringsarbejde. Dette gør det ultraviolette lys en meget relevant tilføjelse til mikroskopfunktionen. Vi bruger også polariserings-funktionen ganske ofte. Dette kan fjerne irriterende genskin, for eksempel på metalgenstande, som bogstaveligt giver os et bedre billede.

Det sker, at Dino-Lite fungerer alt for godt og Joanna og hendes elever kommer til at se ting, de helst ikke ville have set. “Ja, for nylig skulle vi undersøge en kludedukke og under undersøgelsen med Dino-Lite så vi, at dukken var fyldt med lus. Det vrimlede med dem. Vi lagde den hurtigt i fryseren, og fortsatte først næste dag, da alle lusene var døde.”

 

DINO-LITE TIL KUNST BEVARING OG RESTAURERING

Dino-Lite bruges i mange restauratorers atelierer rundt omkring Europe. Dino-Lite er et meget nyttigt værktøj til klassificering, dokumentering og udførelse af restaureringer på malerier, papir, tekstiler og andre kunstgenstande.

For restaurator, Marjan de Visser, er Dino-Lite et meget nyttigt værktøj i hendes restaureringsarbejde:

“Ved restaurering af et maleri, var det uklart, om dele af det var blevet malet over, og om tidligere skader var forårsaget af fernisfjernelse. Det blev sagt, at for et stykke tid siden, gjorde en ven af ejeren dem en tjeneste ved at rense maleriet med en stærk syre. Noget gik galt med dette, og for at undersøge det ordentligt, inspicerede jeg maleriet med et Dino-Lite digitalmikroskop med 45x forstørrelse.”

 

 

“Billedet til venstre viser gammel fernis i dybere lag af malingen. Det øverste lag er blevet renset og fernis tog skade af dette. Billedet til højre viser en overmaling.”